Waarom is drama zo belangrijk?

Als invaldocent reis ik naar verschillende scholen door het hele land, en wat ik zie, is zorgwekkend. Kinderen lijken niet meer te kunnen luisteren, met een paar uitzonderingen daargelaten. Wat is er aan de hand? Het onderlinge vertrouwen ontbreekt, en het lijkt alsof ze alleen nog maar reageren op commando's in plaats van vanuit hun eigen wezen.

Veel kinderen hebben thuis problemen en krijgen snel een label opgeplakt. Ik ben ervan overtuigd dat veel van die labels niet kloppen. Het kan toch niet zo zijn dat in een klas 5, 6, 7 kinderen dyslectisch zijn? Dit komt vooral doordat er nauwelijks nog wordt voorgelezen en kinderen zelf niet meer lezen. Daardoor missen ze het plezier in geschreven en gesproken taal.

Kinderen durven elkaar niet meer aan te kijken tijdens een gesprek. Ze denken dat ze constant moeten terugpraten en hebben geen respect meer voor de leerkracht. Hoe komt dit?

Daarom is spelen met woorden en drama zo belangrijk. Het leert kinderen (mensen) om naar elkaar te luisteren en elkaar aan te kijken. Natuurlijk zijn rekenen en andere vakken belangrijk, maar wat als we daardoor vergeten hoe we met elkaar moeten omgaan en alleen maar bezig zijn met de niet-gevoelige kant van ons leven? We horen elkaar niet meer en trekken ons steeds verder terug, terwijl de prestatiedruk hoog blijft. Maar kun je eigenlijk wel presteren als je niet weet wie je bent en wat je doet, als je alleen maar kennis in je hoofd stampt zonder echt begrip?

Drama helpt mensen in het algemeen om vertrouwd te raken met hun eigen lichaam en gevoelens, empathie te ontwikkelen, en zelfbeheersing te leren. Het biedt een manier om verbinding te maken met zichzelf en anderen, wat essentieel is voor hun ontwikkeling en hun vermogen om als volwaardige, empathische mensen in de maatschappij te functioneren.

Ook voor volwassenen zijn deze trainingen waardevol om beter te functioneren met collega's, omdat de wereld soms te snel draait, zelfs voor "grote" mensen.

Training Zelfexpressie

Zelfexpressie kan bevorderd worden door verschillende artistieke vormen, zoals drama, poëzie, muziek, spoken word, storytelling, en drama. Deze benadering is nuttig voor mensen die moeite hebben met zelfexpressie, podiumvrees ervaren, of hun zelfvertrouwen willen vergroten.

Hier zijn enkele aspecten en voordelen van de Zelfexpressie Methode Doelwijt:

  • Verhalen vertellen (Storytelling): Helpt mensen om hun ervaringen en emoties op een gestructureerde en boeiende manier te delen, waardoor unieke perspectieven en levensverhalen naar voren komen.
  • Drama: Een krachtige manier om emoties te uiten en situaties te verkennen. Door dramatische activiteiten kunnen deelnemers hun gevoelens uiten en leren omgaan met verschillende aspecten van communicatie.
  • Poëzie en Spoken Word: Deze vormen stimuleren creatieve taalgebruik en dienen als uitlaatklep voor diepgaande emoties en gedachten, waardoor zelfexpressie op een artistiek niveau wordt bevorderd.
  • Podiumvrees overwinnen: Door deelname aan podiumactiviteiten kunnen deelnemers hun zelfvertrouwen opbouwen en hun angst voor het podium verminderen, wat leidt tot verbeterde presentatievaardigheden en een groter gevoel van eigenwaarde.
  • Multidisciplinaire aanpak: De Zelfexpressie Methode Doelwijt maakt gebruik van diverse artistieke vormen, waardoor deelnemers meerdere manieren krijgen om zich uit te drukken en hun comfortzone te vergroten.

Deze benadering is geschikt voor mensen met diverse achtergronden en ervaringsniveaus. Door creatieve expressie kunnen deelnemers zichzelf ontdekken, zelfvertrouwen opbouwen, en zich vrijer voelen om hun stem te laten horen.

Praktische Details

  • Locatie: De workshop kan worden georganiseerd op jouw locatie of in een geschikte externe ruimte.
  • Duur: 2 tot 4 uur, afhankelijk van de wensen en behoeften van het team.
  • Prijs: Neem contact op voor een offerte op maat, afhankelijk van groepsgrootte en specifieke wensen.

Laat je team de kracht van samenwerking en creativiteit ontdekken met teambuilding door Shjazz. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en je team een onvergetelijke ervaring te bieden.